La seguretat a Internet: Una utopia?

La seguretat a Internet: Una utopia?
18/06/2019 | Notícies

Durant aquest any, Facebook ha hagut d'enfrontar-se a noves investigacions per greus problemes de seguretat. Que s'hagi fet públic aquest fet, ha obert, de nou, l’etern debat entorn la seguretat a Internet.

 

No deixen d'augmentar els casos d'errors en la seguretat

 

Les tres investigacions de Facebook

Facebook es veu novament implicat en diverses investigacions relacionades amb la manera en què la companyia garanteix la privacitat i les dades personals dels seus usuaris. A Irlanda han estat investigats per deixar al descobert les contrasenyes de milions d’usuaris d’Instagram i de Facebook. El problema, segons sembla, és que la companyia va emmagatzemar amb text pla, en lloc de text xifrat, aquesta informació.

Per altra banda, a Canadà, l’oficina que s’encarrega de garantir la privacitat dels ciutadans també ha assegurat que demandarà a Facebook per infringir constantment la llei de privacitat del país.

La fiscal de Nova York també està estudiant portar a la companyia davant els tribunals per recol·lectar de forma indeguda les adreces de correu electrònic de més d’un milió i mig d’usuaris i accedir als seus contactes sense autorització.

 

El cas de LinkedIn

Per posar un altre exemple, fa uns anys, la notícia que el gegant LinkedIn hauria hagut d’invalidar la contrasenya de més de 100 milions d’usuaris, també ens va sorprendre i ens va fer reobrir el debat de la seguretat de les nostres dades.

Va ser durant l’any 2012  que un hacker va aconseguir robar i filtrar dades confidencials d’usuaris d’aquesta xarxa professional. Fins al 2016, es calculava que s’havien aconseguit les dades d’uns 6 milions d’usuaris, però en realitat l’atac va ser molt més greu.

Fruit d’aquest mateix robatori, durant el 2016, s’haurien tornat a filtrar usuaris i contrasenyes (el hacker estava intentant vendre-les de nou). Per aquest motiu, la companyia va haver de fer un comunicat al seu bloc explicant als usuaris l’obligatorietat de canviar la seva contrasenya i d’habilitar-ne una de nova per tal de poder accedir al seu perfil.

 

Aquests són només un parell de casos de la gran quantitat d’exemples que ens demostren que no existeixen les mesures de seguretat (ni tampoc les lleis) necessàries per protegir la nostra privacitat. Han passat molts anys i s’han vist compromeses les dades de milions d’usuaris en moltes ocasions, però res no ha aconseguit canviar la situació. Les grans corporacions que dominen Internet tenen total hegemonia i sembla que poc podem fer per canviar-ho.

 

És possible gaudir de major seguretat a Internet?

Tot plegat fa que ens qüestionem constantment la seguretat de les nostres dades a Internet i el risc que correm quan publiquem a la xarxa més i més contingut.

Els experts miren de reforçar constantment les mesures de seguretat de les bases de dades, però la batalla sembla no tenir final. Per què? Doncs perquè els hackers acostumen a ser, precisament, grans experts en sistemes de seguretat que saben com trencar les barreres i com saltar qualsevol obstacle.

Per altra banda, veiem que les grans companyies actuen amb total impunitat. Serà difícil poder millorar la seguretat mentre les lleis no es tornin més estrictes. Probablement, serà  qüestió de temps. Els processos burocràtics solen ser molt lents i les administracions públiques han tardat a adoptar canvis. Tanmateix, a poc a poc, s’estan introduint noves lleis en matèria de seguretat a Internet.

Per tot el que hem anat exposant, des d'Organigrama veiem en la formació una possible sortida. És essencial aprendre i dominar tot allò que envolta la xarxa, sobretot per intentar combatre contra tot allò que ens perjudica com a usuaris. Precisament, un dels altres grans problemes, del qual se n'aprofiten moltes grans corporacions, és la desinformació dels usuaris.

Per això, a Organigrama  oferim una gran selecció de cursos oberts a tots els públics i realitzats a les nostres aules de Girona, relacionats amb tot allò que envolta la xarxa i que creiem que pot ser del vostre interès. Per estar al dia de totes les novetats podeu consultar la nostra pàgina web, on anem publicant regularment els nous cursos. No dubteu en contactar amb nosaltres per a més informació. 

Categories

Noticies destacades

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per obtenir dades estadístiques de la navegació dels nostres usuaris i millorar els nostres serveis. Seleccioneu l'opció d'acceptar o rebutjar les cookies que utilitzem.

 

 

Política de galetes